W poniedziałek, 26 czerwca, PGE Narodowy stał się centrum promocji najwyższej jakości polskich produktów spożywczych. Wśród zaproszonych gości na to ważne wydarzenie znalazła się Małgorzata Gośniowska-Kola, zastępca dyrektora generalnego KOWR.
Udział znanych postaci
Panele dyskusyjne, które odbyły się w ramach festiwalu, cieszyły się dużym zainteresowaniem. Wśród prelegentów znalazł się Minister Robert Telus z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który podkreślił znaczenie polskiej żywności na rynku krajowym oraz międzynarodowym.
Małgorzata Gośniowska-Kola zwróciła uwagę na potrzebę wsparcia dla regionalnych producentów: „To właśnie dzięki nim polska żywność zdobywa uznanie na całym świecie. Musimy rozwijać i promować regionalne produkty, bo stanowią one naszą narodową dumę i gwarantują najwyższą jakość.”
Reprezentacja województwa lubuskiego
Nie można było przeoczyć obecności przedstawicieli z województwa lubuskiego. Jednym z nich był p. Krzysztof Pyrkowski z „Gold-Las Skup i sprzedaż runa leśnego”. Jego firma jest dowodem na to, że lubuskie ma wiele do zaoferowania w kwestii produktów regionalnych.
Wspieranie polskiej jakości
Zgromadzenie ponad 100 regionalnych producentów żywności z całej Polski było dowodem na to, jak ważne jest promowanie i wspieranie rodzimej produkcji. Goście mieli okazję nie tylko poznać się nawzajem i wymienić doświadczeniami, ale także przedstawić swoje produkty szerszej publiczności.
W słowach Małgorzaty Gośniowskiej-Koli kryje się przesłanie dla wszystkich: „Niech ten festiwal będzie przypomnieniem o tym, jak ważna jest polska żywność i jak bardzo warto ją doceniać. Jestem dumna, że mogłam być częścią tego wydarzenia.”